Студенток кропивницького університету вперше залучили до навчання за кордоном

Вісім студенток Центральноукраїнського національного технічного університету (ЦНТУ), що у Кропивницькому, протягом місяця навчалися у Середземноморському агрономічному інституті в італійському місті Барі. Це перший досвід участі студентів з Кіровоградської області в академічній мобільності у рамках міжнародного освітнього проєкту.

Про це Суспільному розповів проректор ЦНТУ з наукової роботи та міжнародних зв’язків Андрій Тихий.

За його словами, учасницями проєкту стали чотири студентки агротехнічного й чотири студентки економічного факультетів.

Академічна мобільність відбулась в рамках проєкту програми міжнародної співпраці Європейського Союзу з іншими країнами світу у сфері освіти, молоді та спорту "Еразмус+" "Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та стійкості". У вересні 2021 року в рамках цього проєкту в ЦНТУ відкрили лабораторію та "Експертний центр", які обладнали за грантові 17,5 тисяч євро. Агропідприємства області можуть замовити там безплатні дослідження. Крім університету, учасником проєкту є Інститут сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України.

Мета проєкту – розвиток потенціалу університетів, як частини агропромислових кластерів, сказала керівниця "Експертного центру" Ілона Андрощук.

"Наш регіон є аграрним, тому досвід участі університету у проєкті дає нам змогу підвищити якість навчання".

Підготовка до навчання в Італії тривала пів року, сказала менеджерка проєкту Лариса Сало. Загалом же проєкт реалізують з 2020 року.

"Попередній подібний проєкт в області відбувався понад десять років тому й теж в нашому університеті. А навчання у закордонному закладі відбулось вперше. До цього академічна мобільність стосувалась викладачів, які їздили викладати за кордон. Вимоги до кандидатів на участь: знання англійської, відповідна матеріально-технічна база університету, адже дівчата мали відповідати вимогам сторони, що їх приймала".

Задля інтеграції кропивницьких студенток у навчальний процес італійського інституту впродовж підготовки до поїздки вони мали обрати індивідуальний напрямок досліджень, сказала менеджерка проєкту.

"Пів року підготовки: здобувачки ознайомилися з векторами досліджень й вибрали собі той, що зацікавив їх найбільше. На основі цього в Італії для них формували індивідуальну навчальну програму, адже дівчата наші – з різних спеціальностей: агрономія, екологія, економіка, менеджмент, міжнародні економічні відносини".

Зі слів учасниці академічної мобільності, студентки економічного факультету Валерії Євладенко, долучилась до проєкту, пройшовши внутрішній відбір в університеті.

"Вивчала літературу, яка стосується теми навчання, щоб мати можливість спілкуватися й розуміти, а не просто бути присутньою на лекціях, ознайомлювалась з програмою, з підприємствами, які ми мали відвідати".

Валерія Євладенко під час навчання в Італії. ЦНТУ

Кожна студентка мала наставника або декількох наставників. Усього з дівчатами працювали 18 дослідників та експертів, сказала Валерія.

"Перший тиждень ми займалися усі разом. Це були лекції, наприклад, про наукову комунікацію, про агрономію, це було моделювання ферм, аналіз шляхів досягнення високих економічних показників. На другому тижні ми працювали індивідуально зі своїми менторами. Дівчата з агрономії, наприклад, збирали й досліджували зразки ґрунту, працювали в лабораторіях. Я ж працювала з літературою, писала наукову статтю, тези на тему впливу війни в Україні на торгівлю й продовольчу безпеку. На останньому тижні нас возили на підприємства, знайомили з їхнім досвідом".

Валерія Євладенко з наставниками та сертифікатом про участь в академічній мобільності. ЦНТУ

Досвід, отриманий під час навчання в Італії, учасниці академічної мобільності використають під час написання магістерських робіт. Матеріали ж, видані за підсумками проєкту, за словами його менеджери, використовуватимуть для навчання студентів університету.

© 2024 KNTU